Σήμερα θα ετοιμάσουμε ένα χάμπουργκερ που θα εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Η προσθήκη μανιταριών στα μπιφτέκια προσδίδει μια πλούσια γεύση και υφή, ενώ η σωστή ισορροπία των υπόλοιπων υλικών θα κάνει το χάμπουργκερ σου αξέχαστο.
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Δες το λογαριασμό μου στο Twitter ή και στο Threads
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook γτ όχι και στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες έμπνευση και αν θέλεις & συνταγές !
Θα χαρώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο Youtube
__________ ♨️♨️ ♨️♨️ _________
Συστατικά
Υλικά (για 4 άτομα):
- Για τα μπιφτέκια:
- 500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
- 250 γραμμάρια μανιτάρια (π.χ. πορτομπέλο, λευκά)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 αυγό
- 2 φέτες ψωμί του τοστ, βρεγμένες σε γάλα και στυμμένες
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Για τα υπόλοιπα:
- 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ
- Τυρί (π.χ. τσένταρ, έμενταλ)
- Μπέικον (προαιρετικά)
- Μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι
- Σάλτσα για χάμπουργκερ (π.χ. κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία μπιφτεκιών:
- Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το ψωμί, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά.
- Πλάθουμε τα μπιφτέκια σε σχήμα δίσκου.
- Ψήσιμο:
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι ή ένα γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ψήνουμε τα μπιφτέκια από 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό.
- Προσθέτουμε το τυρί στα μπιφτέκια και το αφήνουμε να λιώσει.
- Μοντάρισμα:
- Τοποθετούμε τα μπιφτέκια στα ψωμάκια.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά όπως μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, μπέικον και τις σάλτσες της αρεσκείας μας.
Συμβουλές:
-
- Για πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα των μπιφτεκιών λίγο τσίλι ή μουστάρδα.
- Για μια πιο υγιεινή επιλογή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γαλοπούλα ή κοτόπουλο αντί για μοσχάρι.
- Σέρβιρε τα χάμπουργκερ με πατάτες τηγανητές ή ψητές για ένα πλήρες γεύμα.
- Σάλτσα Μπάρμπεκιου Σπιτικά.
- Υλικά:
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτί τοματοπολτός
- 1/2 φλιτζάνι ξύδι μήλου
- 1/4 φλιτζάνι μελάσα
- 1/4 φλιτζάνι νερό
- 2 κουταλιές της σούπας Worcestershire sauce (Σάλτσα που βρίσκει κανείς έτοιμη στο εμπόριο.)
- 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1/2 κουταλιά του γλυκού τσίλι σε σκόνη
- Αλάτι και πιπέρι, κατά το γούστο
- 1 φύλλο δάφνης
- Εκτέλεση:
- Σοτάρουμε τα λαχανικά: Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα υγρά: Προσθέτουμε τον τοματοπολτό, το ξύδι, τη μελάσα, το νερό, τη Worcestershire sauce, την πάπρικα, το τσίλι, το αλάτι, το πιπέρι και το φύλλο δάφνης.
- Σιγοβράζουμε: Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα να δέσει και να αποκτήσει πλούσια γεύση.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε: Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει ελαφρώς.
- Σάλτσα Γιαουρτιού με ΜυρωδικάΥλικά:
-
- 2 γιαούρτια στραγγιστά
- 1 αγγούρι, τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι άνηθος ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές της σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι, κατά το γούστο
-
- Καλύπτουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το αγγούρι, τον άνηθο, το δυόσμο, το σκόρδο, το λεμόνι και τα μπαχαρικά.