Nηστίσιμο Σάμαλι. Σάμαλι νηστίσιμο, ένα ζουμερό σιροπιαστό παραδοσιακό πολίτικο γλυκό ταψιού με άρωμα μαστίχας που μπορεί να μας ακούγεται δύσκολο αλλά είναι μια εύκολη συνταγή.
Συστατικά
400γρ σιμιγδάλι χονδρό
250γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 ½ κουτουταλιά γλυκού μαστίχα τριμμένη
5 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
½ φλιτζάνι κονιάκ
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το χονδρό σιμιγδάλι με το ψιλό σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και αφήνουμε 15 λεπτά για να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι που το έχουμε βράσει για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε όταν απορροφήσει το σιρόπι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!